Tokovit E 400 zawiera naturalny RRR-α-tokoferol, witaminę E, która jest izolowana z olejów roślinnych. Witamina E pochodząca z olejów roślinnych wykazuje działanie biologiczne o 50% większe od powszechnie stosowanej syntetycznej witaminy E.
Witamina E jest jednym z niezbędnych składników odżywczych, choć pełna rola jej działania w organizmie nadal nie jest w pełni poznana. Wspólnie z katalazą, dysmutazą nadtlenkową, peroksydazą glutationową oraz selenem, stanowi system ochronny komórki przed działaniem wolnych rodników tlenowych. Zabezpiecza wielonienasycone kwasy tłuszczowe w błonach i innych strukturach komórkowych, stabilizuje błony komórek i organelli komórkowych oraz zapobiega hemolizie czerwonych krwinek. Ochrona przed uszkodzeniem przez rodniki tlenowe wydaje się mieć istotne znaczenie w rozwoju i funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśniowego. Ponadto, witamina E może działać jako kofaktor w niektórych układach enzymatycznych, uczestniczy w utlenianiu glukozy i glikogenolizie, oraz bierze udział w przemianach lipidów, takich jak prostaglandyny i cholesterol.
Badania epidemiologiczne wskazują na związek pomiędzy codziennym spożyciem witaminy E a ryzykiem choroby niedokrwiennej serca, miażdżycy i innymi chorobami, których patogeneza wiąże się ze stresem oksydacyjnym. Dodatkowo, witamina E obniża aktywność agregacyjną płytek krwi.
Wskazania do stosowania Tokovit E 400 to wspomagające leczenie w miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca i jej wtórnej profilaktyce oraz w przypadku chorób, których etiologia jest związana ze stresem oksydacyjnym.
Wspomagająco w miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca i jej wtórnej profilaktyce oraz we wszystkich chorobach, których etiologia związana jest ze stresem oksydacyjnym.