Zatrucie jadem kiełbasianym

Zdrowie A-Z

Zatrucie jadem kiełbasianym, znane również jako botulizm, jest rzadkim, ale poważnym stanem wywołanym przez toksynę produkowaną przez bakterię Clostridium botulinum. Bakteria ta może rozwijać się w niedostatecznie przetworzonej lub przechowywanej żywności, szczególnie w konserwach, które nie zostały odpowiednio podgrzane lub pasteryzowane. Objawy mogą obejmować zaburzenia widzenia, trudności z mówieniem i połykaniem, osłabienie mięśni, nudności, wymioty i paraliż. W przypadku podejrzenia zatrucia jadem kiełbasianym należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem, ponieważ botulizm może być śmiertelny, a leczenie wymaga specjalistycznej opieki medycznej.

Najczęściej wyszukiwane schorzenia

Pytania i odpowiedzi lekarzy w temacie „zatrucie jadem kiełbasianym”.

Najnowsze pytania pacjentów
Czy w pojemniku z żywnością mógł się wytworzyć jad kiełbasiany?
W czwartek wieczorem (13.09) przyszedł katering kubełkowy o godzinie około 20, jedzenie wyglądało normalnie, wstawiłem do lodówki. (Termin ważności był do 15.09). W niedzielę dnia 17.09 zauważyłem, że pudełko z jedzeniem bardzo mocno napuchło. Dnia następnego w poniedziałek wyjąłem potrawę...
Paweł Skoczylas
lekarz, internista, lekarz rodzinny
Umów wizytę
Zalecana konsultacja z firmą kateringową.
Pokaż więcej pytań więcej
e-Recepta Przeziębienie Znajdź lekarza L4 L4