Najczęściej pojawia się podczas śniadania, ale coraz chętniej sięgamy po coraz wymyślniejsze jej odmiany, niejednokrotnie zastępując nią kawę. O jej zaletach dla zdrowia rozpisywali się już starożytni, szczególne zaś miejsce zajęła w kulturze Chin. Herbata - bo o niej mowa stanowi istotny element naszej diety, i jak dodaje psychodietetyczka Marta Pawelec - nie powinniśmy z niej rezygnować.
Herbata jest najbardziej niedocenianym, ale codziennym składnikiem naszej diety. Jakie są jej zalety?
Przede wszystkim herbata jest cennym źródłem flawonoidów, które mają działanie powstrzymujące wolne rodniki atakujące choćby naszą skórę. Właśnie dlatego herbacie przypisuje się działanie anty-anging, czyli opóźniające procesy starzenia. W herbacie znajdziemy katechiny, które potrafią neutralizować najniebezpieczniejszy dla człowieka rodnik hydroksylowy. Przypuszcza się, że właśnie dzięki nim herbata może chronić przed miażdżycą czy zawałem serca, obniża także poziom cholesterolu - wyjaśnia nasza ekspertka, psychodietetyczka Marta Pawelec.
Od wielu lat gości na stołach Polaków, spożywana do śniadania, deseru kolacji. Z cukrem, z cytryną, ale i w wymyślniejszych formach: z imbirem, goździkami, pomarańczą czy wiśnią. Nieustannie cieszy się zainteresowaniem. Jakie właściwości ma czarna herbata, o których niejednokrotnie nie wiedzą jej amatorzy?
Jeśli mówimy o herbacie czarnej, to przede wszystkim ma działanie odtruwające, działanie bakteriobójcze, a także działa wzmacniająco na zęby- choć picie jej w nadmiarze może powodować przebarwienia na zębach.
Ze względu na duże ilości taniny zaleca się picie nie więcej niż dwóch herbat czarnych dziennie.
Większe ilości wypite w krótkim czasie mogą działać odwadniająco, a także potęgować wytwarzanie się kwasów żołądkowych.
Zielona herbata, ze względu na dość specyficzny smak, chętnie spożywana jest przez koneserów tego trunku. Warto jednak pamiętać, że picie jej niesie ze sobą wiele korzyści:
Herbata zielona wykazuje zdecydowanie mocniejsze działanie przeciwmiażdżycowe niż herbata czarna. Mówi się także, że zielona herbata może mieć działanie przeciwnowotworowe i wzmacniać działanie leków i terapii nowotworowych jednak jako dietetyk pracujący w szpitalu onkologicznym nie wyciągnęłabym aż tak daleko idących wniosków - wyjaśnia Marta Pawelec.
Dzięki mniejszej ilości tiaminy nie odwadnia tak szybko, jak herbata czarna, natomiast ma 5 - krotnie wyższe stężenie katechin więc działa silnie utleniająco. Jest także jedynym rodzajem herbaty, który nadaje się dla osób cierpiących na nadkwasotę.
Rekomendacje co do spożywania herbaty zielonej są różne, jednak ja zalecałabym picie nie więcej niż 2 szklanek dziennie - dodaje.
Herbaty nie zalewamy wrzątkiem.
Podobnie jak w przypadku herbaty zielonej ma działanie antyoksydacyjne.
Można powiedzieć, że ma wszystkie właściwości herbaty zielonej. Jej także przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Powinny sięgać po nie osoby często zapadające na zakażenia bakteryjne czy wirusowe oraz osoby borykające się z nadwagą czy otyłością - tłumaczy ekspertka.
Tej herbaty również nie zalewamy wrzątkiem.
Wielu zarzuca jej ziemisty, cierpki, a nawet nieprzyjemny smak. Ma też jednak swoich zwolenników. Co w niej cenią najbardziej?
Czerwonej herbacie przypisuje się przede wszystkim właściwości odchudzające. Wszystko za sprawą jej właściwości poprawiających trawienie, pracę jelit oraz lepszą biosyntezę tłuszczu z pożywienia. Podobnie jak pozostałe rodzaje herbat działa zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie, przeciwdziała próchnicy i wspiera układ sercowo-naczyniowy.
I dodaje:
Aby herbata czerwona spełniała swoje właściwości odchudzające - pamiętajmy jednak, że odchudza tylko deficyt kaloryczny, herbata może jedynie wspomóc ten proces - zaleca się spożycie 5 - 6 filiżanek dziennie. Ze względu jednak na fakt, iż herbata blokuje wchłanianie się żelaza, a dieta redukcyjna sprzyja niedoborom 2-3 szklanki powinny być wystarczające.
Herbaty nie należy zalewać wrzątkiem.
Ze względu na swój kolor zwana jest także herbatą niebieską, turkusową bądź szmaragdową. Właściwości naparu oolong są niemal takie same jak w przypadku innych herbat.
Na pewno jeśli chodzi o katechiny, jest ich mniej niż w herbacie zielonej, ale więcej niż w czarnej. Herbata oolong może także działać na naszą pamięć i zmniejszać ryzyko choroby Alzheimera. Ze względu na blokowanie wchłaniania kwasu foliowego nie zaleca się stosowania więcej niż 2-3 szklanek dziennie - tłumaczu Marta Pawelec.
Smoczą herbatę zalewamy wodą w temperaturze 95 - 90 ºC i parzymy około 5 minut.
Niestety nie wszyscy mogą korzystać z dobroczynnego wpływu herbaty:
Przede wszystkim są to osoby borykające się z anemią - pamiętajmy, że herbata blokuje przyswajanie żelaza. Nie zaleca się także stosowania dużej ilości herbat kobietom w ciąży - dokładnie z tego samego powodu. Ze względu na zawartość kofeiny nie powinna być stosowana przed snem, bądź przez osoby, które borykają się z bezsennością - wylicza Marta Pawelec.
Wykorzystanie ziół w medycynie sięga głęboko w jej przeszłość. Zioła mają dobroczynny wpływ na nasz organizm i łagodzą wiele dolegliwości pacjentów. Napary ziołowe nie są uznawane za herbaty mimo często mylącej nazwy - napary herbaciane. O ich zaletach przekonuje psychodietetyk, ekspertka portalu HaloDoctro Marta Pawelec wyliczając:
Serwis HaloDoctor ma charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny i w żadnym wypadku nie zastępuje konsultacji medycznej. W celu dokładnej diagnozy zalecany jest kontakt z lekarzem. Jeśli jesteś chory, potrzebujesz konsultacji lekarskiej, e‑Recepty lub zwolnienia lekarskiego umów wizytę teraz. Nasi lekarze są do Twojej dyspozycji 24 godziny na dobę!